elledanielle

Direktlänk till inlägg 18 februari 2014

Vad ska man tillaga sin mat i?

Av Danielle - 18 februari 2014 11:44

Det är mycket diskussioner om vad för fett man ska tillaga sin mat i. Olivolja, rapsolja, smör, margarin och kokosolja är exempel på olika fetter som jag vet att många lagar maten i.


Jag vill dela med mig av hur jag brukar resonera kring denna fråga. Alla gör precis som de själva vill men jag hoppas samtidigt att det här blir en tankeställare för några av er.


Kokosolja är enligt mig och många andra kostmedvetna personer det absolut bästa alternativet att tillaga sin mat i. MEN när jag säger kokosolja menar jag inte kokosfett som säljs i matvarubutiker och som har formen av ett smör(/margarin)paket. Utan jag syftar på kokosolja i glasburk som säljs på hälsokosten (börjar även komma till en del matvarubutiker). Kokosolja är det fett som vid upphettning minst omvandlas till onyttiga (och rent av skadliga) transfetter (= skapas när flytande växtoljor härdas). Kokosolja är även bra att äta kallt, en sked om dagen är bra för magen/huden. Har man extremt torr hud är det enligt mig också den bästa krämen (utan tillsatser)!


Smör är det alternativ som jag föredrar efter kokosfett. Riktigt smör ska det vara! Det ger en god smak på maten och även då jag är laktosintolerant föredrar jag att laga min mat i smör före olja. "Bregott" är exempel på smör.


Olivolja är enligt mig inte alls bra att upphetta. Jag tänker på pommes frites eller liknande onyttig mat när jag tänker på att maten är tillagad i olivolja. Därmed inte sagt att det är en dålig olja, tvärtom! Olivolja är en super nyttig olja, men så länge den är KALL. Istället för färdig salladsdressing häller jag på olivolja, pressar citron över och saltar och pepprar min sallad. Det är både gott och nyttigt! Men som sagt, du vill inte laga din goda och nyttiga mat i olivolja och därmed förvandla den till onyttig.


Rapsolja är nog den typen av olja som det råder flest delade meningar om. Personligen tillagar jag inte min mat i rapsolja eftersom jag även här tänker på pommes frites och jag anser att både kokosolja och smör är betydligt bättre alternativ att tillaga sin mat i. Finns det endast olivolja och rapsolja att välja mellan så skulle jag dock gå för rapsoljan.


Margarin är det absolut sämsta fettet för precis allt! Det förekommer att den palmolja som transporteras med margarin som ändamål, transporteras i samma tanker som vid transport av lösningsmedel vilket lett till att man hittat spår av bensinmolekyler. "Lätta" är exempel på margarin. "Dessa fetter innehåller i sin naturliga form, olika former av växteroler, antioxidanter och karotenoider. Dessa förstörs vid den kemiska behandlingen som fettet genomgår när det anländer till fabriken. Då samtliga av fettets naturliga egenskaper har reducerats kan fettmassan ges ny smak, färg och lukt genom att tillsätta konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen vilket tillsammans skapar en perfekt smörimitation som lätt går att förväxlas med den naturliga produkten." Stycket är lånat från http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/  


Om jag så får önska en sak så vore det att varje hushåll slutar använda margarin helt och hållet och övergår till att tillaga maten i kokosolja eller smör och använda massor av kall extra virgin olivolja på t.ex salladen - och återigen, ni gör precis som ni vill! Men tänk på er kroppar, vi ser tyvärr inte hur vår kroppar påverkas invändigt av allt som vi stoppar i oss

 

Exempel på bra kokosolja - denna är från märket Holistic

 

 

Använd helst "Extra Virgin Olivolja" (då innehåller den 100 % olivolja)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Danielle - 5 februari 2015 00:03


Av Danielle - 28 januari 2015 10:57


En resa för själen, minst sagt!

Av Danielle - 19 januari 2015 12:28

Indien. Alltså Indien. Vilket härligt land!Jag bor på Hotel Surya Beach Resort (som Manoj Krishnan Nair äger), här i Kovalam, Kerala. Igår fick jag en fantastisk 2 h ayurvedisk behandling. På kvällen lärde jag känna området och blev guidad runt av ny...

Av Danielle - 17 januari 2015 17:28

Jag har haft en fantastisk dag i Doha med Vane & Mohd. Så skönt med lite miljöombyte och underbart att träffa dessa fina människor. Om bara några dagar blir de föräldrar!! Så spännande :)Nu dags för Indien!      [Bild] [Bild] ...

Av Danielle - 17 januari 2015 08:42

God morgon! Jag kom fram rätt sent till hotellet igår. Det tog tid vid passkontrollen på vägen ut från flygplatsen. Förstod inte riktigt vad de höll på med. De kontrollerade mitt pass flera gånger och tillslut frågade killen i passkontrollen "do y...

Presentation


Danielle, 28 år, Stockholm.
Är inne på mitt tredje och sista år på tränarprogrammet på GIH. Jag hjälper till som tränare inom skridskoteknik samt föreläser om kost och motivation, som är en oerhört viktig del av min vardag!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Elle's Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards